flowmovement logo
  • by: Yves Boone
  • May 4th, 2018
  • Category: kinderen

ANGST voor de angst geeft nog meer angst… daar was ik al bang voor… pfff


Voel jij het ook al meteen hangen als je deze titel leest? Gelukkig kunnen we angst voelen. Ik hoor je het al denken: “Ben je gek?” Wie wil nu angst? Daar wil je toch zo vlug mogelijk van af?

ANGST voor de angst geeft nog meer angst… daar was ik al bang voor… pfff

Wat een geluk dat we een emotie als angst kunnen ervaren…

Voel jij het ook al meteen hangen als je deze titel leest? Gelukkig kunnen we angst voelen. Ik hoor je het al denken: “Ben je gek?” Wie wil nu angst? Daar wil je toch zo vlug mogelijk van af? Maar hoe? Hoe meer je de focus legt op angst, hoe meer ervaringen er in je leven komen binnenwandelen die je nog meer van dergelijke gevoelens zullen geven. Het is een vicieuze cirkel en vaak lijkt het onmogelijk om eruit te stappen. Ook deze overtuiging hou je vast. De neerwaartse spiraal is al langer aan de gang. Als menselijk wezen zijn we er een ‘krak’ in om onszelf te onderdrukken. Om ons vast te houden aan iets wat we hebben geleerd en vervolgens een vastgeroeste overtuiging is geworden.

Wat als je kind nu vol angsten zit?

Kinderen hebben, beter gezegd tonen ons vaak allerlei angsten. Van angst voor spinnen, voor het donker, voor een vreemde, voor de eerste schooldag of om gewoon naar de school te gaan, voor het weggaan van papa of mama die ergens anders gaan wonen omdat ze gaan scheiden of schrik hebben dat een ouder dood gaat tot schrik om zelf dood te gaan…. Dit en nog veel meer kunnen kinderen ons tonen. Het kan vele vormen aannemen. Welke vorm van angst het ook is die je kind je voorleeft of toont, ben je er bewust van dat een kind dit liefdevol voor je doet? De angst die je kind je komt vertellen of simpelweg jou toont, hoe bewust ben jij over de mogelijkheid dat het ook wel iets van jou kan zijn? Wat uiteraard totaal anders is dan denken dat het door jou komt. Je kan dus best kijken hoe het met jouw eigen angsten gesteld is. Jij bent, als ouder, opvoeder of leerkracht, een voorbeeld voor het kind. Maar ben jij al VOL-ledig bevrijd van datgene dat jij liefdevol voor jouw ouders draagt? Of heb jij hier überhaupt zelf enig benul van?

Schuldig voelen! De grote valkuil!

Als ouders en opvoeders ontdekken dat kinderen spiegelend ‘zaken’ aan hen kunnen tonen, dan duiken ze ook vaak in de valkuil en voelen ze zich schuldig. Maar dankbaar zijn voor het cadeau dat je kind je komt brengen, dat is ook een keuze die je kan maken. Zo goed als elke moeder en vader  probeert een nog betere ouder te worden dan hun eigen ouders. Waar we dan vaak onwetend over zijn is, dat we het ‘ouder zijn’ invullen vanuit pijn in plaats van eigenliefde. Kinderen zijn zeer gevoelig voor alles wat onderliggend in ons leeft. We hebben allemaal ongeleefde stukken in ons systeem zitten. Je kan het zien als iets dat in je onderbewustzijn onderdrukt is. Kinderen pikken dit liefdevol op en gaan het voor ons leven. Lees mijn vorige artikels in Pure Child Magazine als je hier meer over te weten wilt komen.

Jij creëert je realiteit.

Dat besef jij misschien al. Het werkt als een radio. Je stemt af op een bepaalde frequentie en dan krijg je ook te horen wat deze frequentie uitstuurt. Hoe juister je op deze frequentie bent afgestemd, hoe helderder je alles kan horen. Dat werkt zo met alles wat je uitstuurt. Zo werkt het dus ook met angst. Angst vraagt ‘aandacht’ maar is dat wel wat we willen? Willen en mogen we angst voelen? Kan jij dat al toelaten? Door het net niet te willen of er tegen in te gaan, geef je het nog meer voeding en groeit het. Kan je al zien dat er ook een andere weg is? Besef je ook hoe hard alles wat in je onderbewustzijn onderdrukt is een weg zoekt om uitgedrukt te worden? Je kinderen zijn hier heel gevoelig aan. Zij pikken het op en brengen het op het toneel, in de spotlight… De manier waarop ze dat doen is vaak onduidelijk voor ons. Een kindertolk is opgeleid om dit juist wel helder voor je te maken.

Kies voor nieuwe wegen…

Als je leert om te accepteren wat in je ‘aanwezig’ is, ben je bezig met nieuwe wegen te bewandelen. Accepteren is totaal anders dan iets aanvaarden of goedkeuren. Accepteren is een krachtige energie die bevrijdend in je werkt. Hoe kan je nu iets uit jezelf bevrijden als je niet eens beseft dat het in jou aanwezig is? Eens je beseft dat wat je kind je toont ook in jouw ongeleefd stuk (je onderbewustzijn) aanwezig is, kan je ook zien en voelen hoe wonderbaarlijk kinderen zijn. Kinderen willen dat we gelukkig zijn als ouder, opvoeder, leerkracht en zullen alles in het werk stellen om dit te bereiken. Daarbij beladen ze nog liever zichzelf om zo de volwassenen te kunnen bevrijden. Wat eigenlijk illusie is. Want je kan niemand bevrijden. Jij deed hetzelfde toen je kind was. De loyaliteit naar je ouders is immens groot. Als kind neem je dus de lasten, inclusief angsten van je ouders en opvoeders over. Ze zijn je voorbeelden, waar je alles van leert, maar vaak weten ze zelf wie ze diep vanbinnen zijn?

Hoe kom je nu aan die angst?

Als je jezelf durft bekijken en bevragen, dan zul je hetzelfde of het omgekeerde in jezelf terugvinden van wat je kind je toont. Pijnen worden altijd gekopieerd of omgedraaid. Zo worden ze van generatie op generatie opgeladen door het kind zelf. Telkens met als doel de ouder, volwassene te bevrijden maar met het resultaat dat ze zichzelf beladen en het contact met zichzelf steeds meer en meer verliezen. Een situatie waar veel volwassenen in verkeren. Ook toen jij kind was heb je die dingen binnengehaald. Wie heeft nog contact met het kind in zichzelf? Ouders, volwassenen die het contact met zichzelf verloren zijn zoeken de liefde ook heel hard buiten zichzelf. Het kind in jezelf bevrijden kan wonderen verrichten. De langste relatie die je ooit zal hebben is die met jezelf!

Flowmovement verzamelt programma's, coaches en therapeuten die je ondersteunen in het vinden van balans in je leven, de bron van oprecht geluk.
Contact
Chris Verschueren
+32 (0)483 07 12 20

Pieter Van Reeth
+32 (0)497 10 61 69